Talousjohtajien mukaan EK(!) epäonnistui yritysten aseman parantamisessa

joukkovoima_blogi_27-2016

60 suuren ja keskisuuren suomalaisyhtiön talousjohtajaa ovat arvioineet, että kilpailukykysopimuksella (kiky) on pienet tai olemattomat vaikutukset heidän edustamiensa yritysten kannalta niiden kilpailukykyyn. Kuten todellisuudessa iso osa palkansaajista, myös talousjohtajat pitävät kikyä epäonnistuneena. Heidän mukaan yritykset tulevat jatkamaan irtisanomisia, vaikka liikevaihto ja maan talous luultavasti kasvavatkin.

Rainmakerin tekemän talousjohtajabarometrin mukaan maan hallitus epäonnistui kikyssä. Oikeasti kyseessä on heidän edunvalvontajärjestönsä Elinkeinoelämän keskusliiton epäonnistuminen. Maan hallitus on toteuttanut käytännössä EK:n ohjeita ja tavoitteita erittäin säntillisesti. Silti talousjohtajat syyttävät ennemmin hallitusta kuin kritisoisivat EK:ta.

EK on kerta toisensa perään väittänyt, että työllisyys kasvaa, kunhan vain työvoimakustannukset poljetaan maan rakoon, mutta talousjohtajat ovat eri mieltä. Vaikka palkansaajien asema heikkenee erittäin merkittävästi suurista tulonsiirroista johtuen, se ei paranna yritysten kilpailukykyä. Ei, vaikka kaikki tulonsiirrot pienentävät työnantajien kustannuksia. Kykyä maksaa omistajille suurempaa osinkoa se sen sijaan tullee lisäämään.

Onko EK siis onnistunut ajamaan ”kansakunnan edun” nimissä muutamien yhtiöiden suuromistajien etuja, joita eivät edes sen merkittävimpien jäsenyritysten talousekspertitkään pidä yritysten toiminnan kannalta järkevänä? Miksi EK:n toimintaa ei kritisoida yleisesti laajemmin? Miten tämä kansakunta onnistutaan yhä uudelleen ja uudelleen valehdellen saamaan ”yhteisiin talkoisiin”, joilla rahat ohjataan todellisuudessa vain harvojen käsiin? Näyttää siltä, että raha ratkaisee. Se kenellä on sitä paljon, saa myös päätöksenteossa äänelleen aivan toisen painon.

Suomalaista ostovoimaa parantamalla voidaan luoda vakautta ja työllisyyttä. Luomalla mahdollisuudet hyvään koulutukseen, työhön, toimeentuloon ja terveyteen takaamme, että maamme jatkaa menestymistä hyvinvointivaltiona myös pitkälle tulevaisuudessa. Rahoitusta hyvinvointivaltion ylläpitämiseen on saatavissa esimerkiksi tukkimalla verovuodot kansantaloudessa.

Kilpailukykysopimuksella viedään keskituloiselta noin 1 500 € vuodessa. Se on suoraan pois kulutuksesta ja toisaalta kolmen hengen pienyritys ei kykene työllistämään yhtäkään uutta työntekijää säästäessään vuodessa alle 5 000 €. Suuryritysten säästöt sen sijaan lasketaan miljoonissa, jotka taas on mahdollisuus tulouttaa, ainakin ilman vahvaa työpaikkatason toimintaa, suoraan yrityksen omistajille. Näin rikkaat jälleen rikastuvat.

Kansalaisliike Joukkovoiman mielenosoitus 3.9. kohdistaa mielenosoituksen merkittävin osin Elinkeinoelämän keskusliittoon, vallan todelliseen tyyssijaan. Taloudellinen ja poliittinen eliitti valtamedian suurella myötävaikutuksella ajaa maassamme politiikkaa, joka johtaa valtaosan kannalta merkittäviin heikennyksiin ja erittäin traagisiin kohtaloihin, jopa ennen aikaisiin kuolemiin. Tahdomme mielenosoituksella tuoda julki sen, minkä monet jo tietävät: EK johtaa tämän hetken Suomen poliittista peliä ja mikäli sen valtaa ei kavenneta, syntyy harjoitetun politiikan seurauksena ruumiita.

Tule mukaan toimintaan ja osallistu mielenosoitukseen 3.9. Helsingin Rautatientorilla! Rakennetaan vaihtoehtoista politiikkaa, joka vaalii ihmisarvoa ja jossa etsitään keinoja rahoittaa hyvinvointivaltio inhimillisillä keinoilla.

Joonas Tuomivaara
Ay- ja joukkovoima-aktiivi
Liitto X
PAM