Hallituskriisi on ohi – Kansan kriisi jatkuu

Suomalaisen politiikan kentällä on saatu seurata lähihistorian kovinta teatteria. Huikeita näyttelijäsuorituksia, uskomattomia juonenkäänteitä, jännitystä, draamaa, pettymystä.

Ensin hallitus järjesti kriisin, joka ei ollut kriisi. Sitten keksittiin vaihtoehto, joka ei ollut vaihtoehto. Nyt maamme johdossa istuu puolue, joka ei ole puolue, uudessa hallituksessa joka ei ole uusi.

Juha Sipilän uusvanhan hallituksen on tänään todettu nauttivan eduskunnan enemmistön luottamusta. Vallan saleista voi kuulla helpottuneen huokauksen: nyt voidaan jatkaa entiseen malliin, puhtaalta pöydältä. Kiusallinen julkisuus on jälleen saatu lakaistua maton alle ovelalla silmänkääntötempulla.

Ei käy! Joukkovoima ei suostu unohtamaan kuluneen vaalikauden rötöksiä.

* * *

Me emme ole unohtaneet paljastuksia miljonääripääministerimme yksityisestä rikastumisesta julkisella rahalla. Emme Terrafame-sotkuja ja valtionyhtiöiden myymissuunnitelmia, yhteisen omaisuuden lapioimista harvojen taskuun.

Emme ole unohtaneet varallisuuden piilottamisen sallivan hallintarekisterin läpi jyräämistä, jota huolestuneiden kansalaisten lisäksi vastustivat oikeusviranomaiset, verottaja ja journalistit.

Emme myöskään ole unohtaneet yrityksiä hiljentää näitä rahan ja vallan kytköksiä tutkineita toimittajia. Emme pääministerin painostusta, jonka seurauksena Suomi on menettänyt lehdistönvapauden monivuotisen ykköspaikkansa.

* * *

Liioin emme ole unohtaneet petettyjä vaalilupauksia. Emme Petteri Orpoa vannomassa, ettei tule leikkaamaan koulutuksesta tai Timo Soinia takaamassa, ettei köyhän kansan elannosta enää tingitä. Emme pääministerimme toistuvia vastuun pakoiluja kansalaisten ikävien kysymysten edessä.

Emme ole unohtaneet vuoden alun Kela-katastrofia tai leipäjonoihin ajettuja sairaita ja vähävaraisia. Emme Suomen saamia varoituksia Euroopan sosiaalisten oikeuksien peruskirjan toistuvista rikkomuksista.

* * *

Turha kuvitella, että olisimme unohtaneet työministeri Jari Lindströmin kaavailuja työttömien pakottamisesta orjatöihin.

Emme ole unohtaneet työläisten pussista vietyjä lomarahoja, nollatuntisopimusten puolustamista tai freelancerien aseman vaikeuttamista. Emmekä härskejä vaatimuksia palkkamaltista samalla, kun miljonääreille on jaossa entistä enemmän.

Emmekä tietenkään ole unohtaneet ihmisarvon vastaista turvapaikkapolitiikkaa, perheiden pakkopalautuksia hengenvaaraan ja räikeää rasismia, johon ovat syyllistyneet aivan samoin sekä oppositioon siirretty Perussuomalaiset että hallituksessa jatkava ”Uusi vaihtoehto”.

* * *

Me muistamme kaiken tämän, sillä emme voi unohtaakaan. Siinä missä hallituskriisi voi olla tänään ohi, meidän kriisimme jatkuu jokapäiväisessä arjessa.

Seuraavaksi vuorossa on hallituksen ikuisuusprojektin, palveluja heikentävän ja yksityistämistä vauhdittavan sote-hankkeen läpivieminen. Kansalaisten ja asiantuntijoiden vastalauseet aiotaan jälleen ohittaa iloisella matkalla kohti hyvien veljien oligarkiaa, Oy Suomi Ab:tä.

Meille tämä ei enää kelpaa. Me sanomme Joukkovoimalla: Hallituksen on aika mennä!

Emmekä me ole yksin. Tänään protestisuunnitelmistaan ilmoittaneet Nesteen työntekijät näyttävät, miten meidän jokaisen on mahdollista käydä arjessamme epäoikeudenmukaista politiikkaa vastaan.

Jos sinäkin olet saanut tarpeeksesi, liity kasvavaan joukkoomme. Pääkaupunkiseudulla me vaadimme hallituksen eroa seuraavan kerran 15.7. Ei köyhiä vastakkain! -mielenosoituksessa. Syksyllä 2.9. olemme jälleen liikkeellä koko valtakunnan voimalla.

Hallitus kuvittelee nyt kasvojen pikapesun jälkeen voivansa jatkaa kuin mitään ei olisi tapahtunut. Näytetään yhdessä, kuinka väärässä he ovat!

Sippo Kähmi
Pääkaupunkiseudun Joukkovoima-aktiivi