Ohjeita mielipidetekstien kirjoittamiseen

Yksi hyvä tapa Joukkovoiman esiintuomiseen ovat lehtien mielipidekirjoitukset, joita voi kirjoittaa kuka tahansa. Oman alueenilmaisjakelulehtien ja suurten mediatalojen yhteystiedot löytyvät helpoiten netistä. Monilla toimituksilla on valmiina nettilomake,jonka kautta uutisia ja mielipidetekstejä voi lähettää. Jos sellaista ei ole, kannattaa selvittää lehden mielipidepalstan suorasähköpostiosoite eikä lähettää mielipidekirjoitusta esimerkiksipäätoimittajalle tai yleiseen info-osoitteeseen.

Kirjoittaessasipyri olemaan tiivis, asiallinen ja kantaaottava. Kärkeväkin saa olla, mutta nimittely ja loukkaavuus ei kuulu hyvän mielipidetekstintyyliin.

Kerro miten leikkauspolitiikka vaikuttaa suoraansinun tai läheisesi elämään. Abstraktit numerot konkretisoituvat,kun ihmiset kuulevat millaisia vaikutuksia leikkauksilla on. Mitenpäiväkodin ryhmäkokojen kasvattaminen vaikuttaa lapseesi? Miten rahoitat opiskelusi jos opintoihin kohdistuvia tukia leikataan? Mitenlääkekorvausten leikkaaminen vaikuttaa sinun tai läheisesielämään? Voit myös kysyä avoimeksi jääviä kysymyksiä.

Kerro miksi juuri sinä olet lähdössä mielenosoitukseen tai muuhun tapahtumaan ja miksi muidenkin tulisi lähteä mukaan!

Allekirjoita teksti omalla nimelläsi ja mahdollisella tittelillä. Titteleitä ovat myös mm. opiskelija ja työtön. Lehdet julkaisevat nimimerkeillä kirjoitettuja tekstejä vainerittäin harvoin ja painavista syistä.

Pyri tiiviyteen. Tekstinkäsittelyohjelmat kertovat kirjoituksen merkkimäärän. Hyvä mielipidekirjoitus on 700-900 merkkiä pitkä välilyönteineen.Näytä mielipidekirjoitus mahdollisuuksien mukaan jollekin asiasta paljon tietämättömälle ennen sen lähettämistä ja kysy,tulevatko pointtisi selville tekstistä. Kehitä tekstiäsipalautteen perusteella.

Päivittäislehdillä menee yleensä 2-3 arkipäivää mielipiteen julkaisuun. Viikottain ilmestyvillä lehdillä julkaisutahti riippuen lehdenpainomenopäivämäärästä. Ota huomioon, etteivät lehdet yleensäjulkaise muualla julkaistuja mielipiteitä, mukaanlukien omat blogit! Tarjoa siis eri lehdille aiemmin julkaisemattomia tekstejä.

– Joukkovoiman mediaryhmä